Kruidenzaden kopen, zaaien en kweken

Voor het kopen van kruidenzaden ben je bij Tuindreef aan het goede adres.

❀ Soorten kruidenzaden

Slecht 1,49 euro verzendkosten! (NL)

De zaden versturen wij via brievenbuspost. Hierdoor zijn de verzendkosten slechts 1,49 euro. Vanaf 15 euro gratis verzending.


Kruidenzaden

Het assortiment tuinzaden bestaat uit meer dan 75 verschillende soorten kruidenzaden met hoge kiemkracht. Denk hierbij aan basilicum zaden, bieslook zaden en munt zaden. Het resultaat van het zaai- en tuinwerk is een mooie kruidentuin met heerlijke, verse kruiden. Kruiden uit de eigen kruidentuin smaken vaak veel lekkerder dan kruiden uit de supermarkt. Dit komt doordat je eigen kruiden meer tijd krijgen om te groeien en smaak te ontwikkelen. En natuurlijk ben je ook apetrots op het eindresultaat! De verse kruiden gebruik je in de bereiding van heerlijke gerechten en diverse soorten verse kruidenthee.

Soorten kruidenzaden

Het assortiment kruidenzaden bestaat uit meer dan 75 verschillende soorten kruidenzaden, verdeeld over 20 categorieën. Ook hebben wij diverse soorten biologische zaden in het assortiment. De biologische zaden voldoen aan de Europese ecologische regelgeving. Alle zaden van Tuindreef zijn GMO-vrij, wat betekent dat ze niet genetisch gemanipuleerd zijn.

Hieronder een overzicht van de populaire kruidenzaden voor in de moestuin:
  1. Munt (Kruizemunt)
  2. Biologische Basilicum Genovese
  3. Bieslook Fijne
  4. Amsterdamse Snij Peterselie
  5. Grove Bieslook

Kruidenzaden zaaien

De meeste kruidenzaden kunnen in het voorjaar buiten gezaaid worden. Het is ook mogelijk om het gehele jaar door kruidenzaden binnenshuis te zaaien. Hierbij is het belangrijk is dat de jonge plantjes voldoende licht en warmte krijgen. De eerste kruiden kun je al na zes tot acht weken plukken. Het opkweken kan in een kweekkas of tuinkas. Zaai de kleine zaden niet te diep (niet meer dan 1 cm), want mogelijk ontkiemen ze dan niet.

Zaaikalender per maand

Tuindreef heeft een speciale zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke kruidenzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!

Kruidenplantjes kopen vs. kruidenzaden kopen

Verse kruiden gebruiken tijdens de bereiding van eten is echt een aanrader. Verse kruiden geven een krachtige en intense smaak aan je eten. Ook leer je de smaak van kruiden kennen en word je creatiever in het uitoefenen van het kookvak. Waarom je verse kruiden gebruikt is wel duidelijk, maar de vraag is: kies je voor voorgekweekte kruidenplantjes of ga je zelf een kruidentuin beginnen? Hieronder de voor- en nadelen van het kopen van een kruidenplantje vs. kruidenzaden.

Kruidenplantjes kun je kopen in de supermarkt of tuincentra. Het voordeel is dat je direct verse kruiden kunt plukken. Het nadeel van kruidenplantjes is dat de planten kunstmatige voeding krijgen om zo snel mogelijk te groeien. Hierdoor wordt de smaak minder en wordt doorkweken lastig.

Kruidenzaden kun je kopen bij Tuindreef. Na het zaaien moet je, afhankelijk van het soort, weliswaar minimaal 6 weken wachten voordat je verse kruiden kunt plukken, maar daar krijg je ook veel voor terug. Zo krijg je een kruidentuin vol met verschillende soorten kruiden. Kruiden die volop de tijd hebben gekregen om te groeien en een pure, intense smaak te krijgen! Heb je verse kruiden nodig? Dan loop je gewoon met een klein schaartje naar buiten toe.

Verse kruiden voor kruidenthee

Verse kruiden zijn zeer geschikt voor het zetten van kruidenthee. Denk bijvoorbeeld aan een verse kop muntthee of kamillethee. Met de kruiden uit je kruidentuin kun je zelf ook smaken samenstellen. Soorten kruiden die zeer geschikt voor kruidenthee zijn: anijs, venkel, rozemarijn, munt, kamille, citroenverbena en vlierbloesem. Elke kruidensoort heeft zijn eigen werking en smaak. Kamillethee werkt ontspannend en anijsthee is goed voor de spijsvertering. Let op: verdiep je eerst in de kruiden voordat je er thee van gaat maken. Kruiden kunnen een krachtig effect hebben op je gezondheid. Verse rozemarijnthee wordt bijvoorbeeld niet aangeraden bij zwangerschappen. Lees hier meer over op minime.nl.

Wat zijn tuinkruiden?

‘Tuinkruiden’ is een volksmondterm, waarmee kruiden worden bedoeld die groeien in de Nederlandse volkstuin. Denk hierbij aan peterselie, bieslook en tijm. Kruiden zijn bladeren en stengels van groene planten die groeien in landen met een gematigd klimaat. Onder kruiden vallen dus meer soorten dan onder tuinkruiden. Naast kruiden heb je ook specerijen. Dit zijn, net als kruiden, smaakversterkers / smaakverbeteraars. Het verschil is de locatie waar ze groeien. Specerijen komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en waar andere plantendelen gebruikt worden. Keukenkruiden zijn weer een mengsel van verschillende specerijen en kruiden die gebruikt worden tijdens de bereiding van voedsel.

Tuinieren in de vierkante meter tuin

Kruiden kun je uitstekend kweken in de vierkante meter tuin. De vierkante meter tuin is een manier om effectief te tuinieren binnen vakken van 30 x 30 cm. Bij het tuinieren in de vierkante meter tuin houd je rekening met de plantafstand, groeihoogte en plantfamilie. Bij de zaden op deze website staan deze kenmerken allemaal netjes beschreven, zodat jij precies de juiste tuinzaden kunt kiezen voor in je vierkante meter tuin. De vierkante meter tuin wordt ook wel de makkelijk moestuin of Square Foot Gardening genoemd. Heb je vragen over de vierkante meter tuin of vind je het lastig om de juiste zaden te kiezen? Stuur gerust een chat- of mailbericht naar vierkantemetertuin@tuindreef.nl. Wij adviseren je graag!

Kruidenzaden bestellen

Kruidenzaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen twee werkdagen verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een chat- of mailbericht naar info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.

Bekijk ook de groentezaden en bloemzaden van Tuindreef!

Veel plezier!