Peterselie zaden kopen

Voor het kopen van peterselie zaad ben je bij Tuindreef aan het goede adres. Het assortiment bestaat uit diverse soorten peterselie zaden zoals gekrulde, platte en biologische peterselie. Plant de peterselie zaadjes en geniet al na 7 weken van verse peterselie uit eigen kruidentuin. Vaak smaakt peterselie uit eigen tuin beter dan uit de supermarkt. Dit komt doordat eigen gekweekte peterselie meer tijd krijgt om te groeien en smaak te ontwikkelen.
Bezig met laden...
visibility

Amsterdamse Snij Peterselie

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in maart tot...

1,29

15%
visibility

Biologische Gekrulde Peterselie

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in februari tot...

1,99

1,69

visibility

Biologische Peterselie Gigante D'Italia

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in februari tot...

1,99

visibility

Bravour Peterselie

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in februari tot...

1,59

visibility

Donkergroene Peterselie (Thujade Orig.)

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in februari tot...

1,99

visibility

Gekrulde Donkergroene Peterselie

Ook wel Petroselinum crispum genoemd. De tuinzaden zijn afkomstig uit de Schermbloemenfamilie. Zaai de Peterselie zaden in februari tot...

1,29

Soorten peterselie zaden

Het assortiment bestaat uit verschillende soorten peterselie zaadjes. Hieronder een overzicht van de meest verkochte zaden:  

Verschil tussen platte peterselie, gekrulde peterselie en snijpeterselie

Gekrulde peterselie is de meest verkochte peterselie in de Nederlandse supermarkten. De krulpeterselie is goed te gebruiken als decoratie en de smaak is vrij neutraal. Wil je dat de peterselie smaak aan het eten toevoegt? Dan adviseren wij om platte peterselie te gebruiken. Platte peterselie heeft een krachtigere smaak (licht peperachtig). Tot slot hebben we ook snijpeterselie. Deze soort is vergelijkbaar met de platte peterselie een wordt dankzij de krachtige smaak vaak gebruikt als soepgroente.

Peterselie (voor)zaaien, ontkiemen en planten

Het zaaien van peterselie zaden kan van februari tot augustus. Zaai de zaden eerst in een kweekbakje (onder glas) met voldoende warmte en licht. Verplant ze later naar een grotere bak of tuin. Wil je de peterselie direct buiten zaaien of na het ontkiemen buiten planten? Wacht dan tot halverwege mei, dan is de kans op nachtvorst afgenomen. Nachtvorst (kou en bevriezing) beschadigt de jonge plantjes en kan de groei negatief beïnvloeden.

Zaaien en ontkiemen

De peterselie zaden zijn lastig te ontkiemen omdat de zaden beschermd worden door een vlieslaag. Het kiemproces duurt ook lang; gemiddeld drie weken. Voor het kiemproces is warmte het belangrijkst. Een temperatuur tussen de 15 en 20 graden is ideaal (niet warmer!). Een te warme of een plots te koude omgeving kan het kiemproces vertragen of zelfs laten mislukken. Naast de warmte dien je rekening te houden met de luchtvochtigheid, uitdroging en de hoeveelheid water die je geeft (peterselie zaden hebben niet zoveel water nodig). Zaai de zaadjes ongeveer een halve centimeter diep. Zorg ervoor dat de aarde (of vermiculiet) lekker luchtig en vochtig is.

Verspenen

Als de peterselie zaden ontkiemd zijn, kun je de kleine peterselie planten (ongeveer 2 cm hoog) en verspenen naar een bak met meer ruimte. Het verspenen moet voorzichtig gebeuren, zodat je het kwetsbare plantje niet beschadigt. Nu hebben de peterselieplantjes voldoende ruimte om verder te groeien. Wacht niet te lang met het verplanten, want hoe ouder de plant is, hoe minder goed deze gaat aarden. Plaats de zaailing op een plek met halfschaduw.

Zaaikalender per maand

Tuindreef heeft een speciale zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke peterselie zaden en andere kruidenzaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!

Peterselie binnen of buiten kweken?

Veel mensen vragen zich af of peterselie (of andere kruiden) ook binnen gekweekt kan worden. Onder de juiste omstandigheden is dit inderdaad mogelijk. Binnen kweken kan het gehele jaar door en buiten kweken kan alleen vanaf maart tot ca. oktober. Het kweken buiten het seizoen om is lastiger, omdat je een onnatuurlijke omgeving dient te creëren. Denk hierbij aan voldoende warmte, licht en luchtvochtigheid. Een mooie tussenweg is om rond februari te beginnen met zaaien en de jonge plantjes in mei buiten in de volle grond te zetten.

Hoe smaakt peterselie?

De bekende krulpeterselie heeft een vrij neutrale smaak. De krulpeterselie is daarom meer geschikt als decoratie dan als smaakmaker. De tegenhanger is platte peterselie (ook wel verward met selderij). De platte peterselie heeft een sterke, peperachtige smaak en is daarom zeer geschikt als smaakmaker in gerechten. Direct platte peterselie nodig? Dit is vaak verkrijgbaar bij Turkse kruidenwinkels. In de supermarkt betaal je hiervoor vaak de hoofdprijs. Als je dit peterseliekruid vaker wilt gebruiken, is het aan te bevelen om het zelf te kweken. Dat scheelt in de kosten en geeft een betere smaak, en daarnaast is het nog leuker ook!

Vierkante metertuin met peterselie en ander tuinkruiden

Steeds meer mensen tuinieren in een vierkante meter tuin. Dit is een manier om verschillende groenten en kruiden te zaaien binnen een vierkante meter (vakken van 30 x 30 cm). Hierbij houd je rekening met de plantafstand, groeihoogte en plantfamilie. Bij de zaden op deze website staan deze kenmerken allemaal netjes beschreven, zodat je precies de juiste tuinzaden kunt kiezen voor in je vierkante meter tuin. De vierkante meter tuin wordt ook wel de Makkelijk Moestuin of Square Foot Gardening genoemd.

Het kweken van peterselie in de vierkante meter tuin is een goed idee, mits je hier ook rekening houdt met de plantafstand, groeihoogte en plantfamilie. Ontkiem de zaden eerst in een kweekbakje en verplaats ze vervolgens naar de vierkante meter tuin.

Wij verkopen ook de Makkelijke Moestuin tomatenzaden van Jelle. Heb je vragen over de vierkante meter tuin of vind je het lastig om de juiste zaden te kiezen? Stuur gerust een chat- of mailbericht naar vierkantemetertuin@tuindreef.nl. Wij adviseren je graag!

Peterselie zaden bestellen

Peterselie zaadjes bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 uur verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor. Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een chat- of mailbericht naar info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie.

Bekijk ook de andere kruidenzaden, bloemzaden en groentezaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!