Kiemgroenten zaden zijn de perfecte keuze voor het kweken van gezonde groenten binnenshuis het hele jaar door. De zaden zijn binnen 1 – 2 weken te oogsten en zijn bijzonder makkelijk wat de verzorging betreft. Kiemgroenten kweken is ook heel leuk om te doen met kinderen, vooral omdat er snel resultaat te zien is.
Pagina onderwerpen
- Wat zijn kiemgroenten?
- Kiemgroenten zaaikalender
- Hoe zelf kiemgroenten kweken?
- Kiemgroenten kweken in 5 stappen
- Kiemgroenten kweken in op watten, bokaal, glazen pot of in potten
- Soorten kiemzaden
- Kiemgroenten zaden zaaien
- Kiemgroente oogsten
- Kiemzaden kweekset
- Kiemzaden voor vogels
- Hoe gezond zijn kiemgroenten?
- Hoe eet je kiemgroente?
- Hoeveel kiemgroente per dag?
- Moet je kiemgroenten wassen?
- Youtube filmpjes kweken van kiemgroente
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten, ook wel bekend als micro greens, zijn eigenlijk de zaden van groenten en kruiden die vlak na het ontkiemen geoogst en gegeten worden. Er is verschil tussen micro leaves en baby leaves. Van de eerste wordt zowel het kiemblad als de stengel gegeten, terwijl van baby leaves de scheuten samen met het jonge blad geconsumeerd worden. Meer dan een kleine steel met 2 -3 minuscule blaadjes en worteltjes zijn het niet. Deze kleine plantjes zitten echter boordevol vitamines, mineralen, enzymen en eiwitten, waardoor deze ook nog eens onwijs gezond zijn. Kiemgroenten worden daarom ook wel aangeduid als superfoods. Er zijn verschillende soorten kiemgroenten: alfalfa, broccolikiemen, tuinkers,
komkommerkruid en nog veel meer.
/kiemgroenten zaaikalender
Tip: Altijd verse groenten in huis
Hoe zelf kiemgroenten kweken?
Het
kweken van kiemgroenten is bijzonder makkelijk. Voor het kweken is het niet per se nodig om gebruik te maken van aarde. De zaden kunnen in plaats van in aarde ook gewoon op een katoenen doek gekweekt worden. Een stuk keukenpapier of een stevig servet kunnen eveneens gebruikt worden om de zaden te ontkiemen. Verder is het van groot belang om de zaden tot aan de oogst goed vochtig te houden. Een bord, schotel of onderzetter voor een bloempot volstaat prima voor het kweken van kiemgroenten. Zet het bord na het zaaien op een lichte standplaats en voorkom dat de aarde of het doek uitdroogt.
Kiemgroenten kweken in 5 stappen
Het kweken van kiemgroenten is simpel en kan zelfs door kinderen gedaan worden. Met slechts een paar benodigdheden kan binnen 1 – 4 weken genoten worden van dit heerlijke superfood. Hieronder staat in een handig stappenplan beschreven hoe kiemgroenten gekweekt worden:
- Kies voor een kiemgroente naar wens
- Zaai de zaden op watten, een bokaal, in een glazen pot of in een pot
- Houd de aarde of watten goed vochtig
- Zet de zaden op een lichte standplaats om de zaden makkelijk te laten kiemen
- De zaden kunnen binnen 1 – 2 weken geoogst worden (afknippen bij zaaien in aarde of geheel uittrekken)
Kiemgroenten kweken in op watten, bokaal, glazen pot of in potten
Het kweken van kiemgroenten kan op verschillende manieren gebeuren. Voor welke wijze gekozen wordt is geheel afhankelijk van de eigen wensen en de benodigdheden die in huis zijn. Hieronder is een kleine opsomming van de verschillende kweekmogelijkheden. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om kiemgroenten succesvol te kweken.
Op watten
Veel mensen gebruiken voor het kweken van kiemgroenten watten. Deze worden op een diep bord, een schoteltje of onderzetter gelegd. De watten hierna goed nat maken en de zaden dunnetjes verdelen op de watten. De watten moeten goed vochtig gehouden worden, zonder de hele tijd doordrenkt te zijn van water. Op een lichte standplaats zetten en ongeveer 1 -2 keer per dag water geven. Dit is afhankelijk van de temperatuur en de standplaats.
Bokaal
Het is ook mogelijk om kiemgroenten in een bokaal te kweken. Hiervoor moet de bokaal steriel zijn. Was deze eerst in de vaatwasser of kook even in een pan met water. Strooi vervolgens een laagje zaden op de bodem van de bokaal en doe hier een laagje water op, tot de zaden net onder water staan. Afdekken met gaasdoek en de zaden een nacht laten weken. Afgieten en twee keer per dag spoelen met vers water en uit laten lekken. De kiemgroenten zijn binnen 5 – 7 dagen klaar om gegeten te worden.
Glazen pot
Kiemgroenten doen het ook prima in een glazen pot. Gebruik hiervoor een glazen pot met een grote opening, zodat het oogsten vergemakkelijkt wordt. Voor het afsluiten kan een deksel of een gaasje gebruikt worden. Niet alle kiemgroenten zijn geschikt voor deze methode. Oliehoudende kiemgroenten zoals mosterd, tuinkers en bijvoorbeeld rucola hebben een ondergrond van watten of dergelijke nodig. Zaden op de bodem strooien, met lauw water gieten en een nachtje laten weken. Afgieten en dagelijks 2x spoelen met lauw water tot aan de oogst.
Potten
Kiemgroenten kunnen in principe ook gewoon in een pot gezaaid worden. Een kleine laag aarde volstaat volkomen. De aarde kan indien gewenst ook vervangen worden door een laag watten, een katoenen doek, keukenpapier of een servet. Bij het kweken in aarde worden de kiemgroenten afgeknipt en gegeten zonder wortels. Net als voor het kweken volgens de bovenstaande methodes is het ook hier van groot belang om de aarde goed vochtig te houden.
Soorten kiemzaden
Er zijn heel veel verschillende soorten kiemzaden. Sommige hebben een pittige smaak zoals bijvoorbeeld
mosterdkers, terwijl andere kiemgroenten heel zacht van smaak zijn zoals taugé. Voor welke kiemgroente gekozen wordt is geheel afhankelijk van de eigen smaak. De kweek van de kiemzaden kan op verschillende manieren gebeuren, waarbij gekeken moet worden naar de behoeften van de zaden. Sommige soorten kunnen alleen op watten of een andere ondergrond gekweekt worden, terwijl andere gewoon in een bokaal of glas gekweekt kunnen worden. Alle kiemzaden groeien snel en kunnen afhankelijk van de omstandigheden binnen 5 – 28 dagen na
zaaien geoogst worden.
Citroenbasilicum kiemgroenten
Citroenbasilicum kiemgroenten hebben een verrassend frisse citroensmaak. De kiemenzaden zijn binnen 2 weken na het zaaien reeds te gebruiken. Bijzonder geliefd door chefs die de micro greens gebruiken in desserts. Deze kiemzaden kunnen in een pot met aarde gekweekt worden. Het is van groot belang om de aarde tijdens het kiemen tot aan de oogst goed vochtig te houden. Wordt in zijn geheel gegeten.
Borage kiemgroenten
Borage ook wel bekend als
komkommerkruid kan als kiemgroente gekweekt worden. Het gaat hierbij om micro leaves waarvan zowel de stengel als het kiemblad gegeten wordt. Voor het kweken van borage of komkommerkruid als kiemgroente wordt gebruik gemaakt van aarde. Deze moet tot aan de oogst vochtig gehouden worden. Borage kiemgroente is binnen 2 weken na het zaaien oogstbaar. Kan het hele jaar door gezaaid worden. Zorg voor een lichte standplaats. Kan in de zomer ook buiten geplaatst worden.
Mosterd kiemgroenten
Mosterd kiemgroenten zijn zowel als micro leaves en als baby leaves te gebruiken. De zaden worden op aarde gezaaid en slechts heel lichtjes bedekt met aarde. Direct na het zaaien moet de aarde vochtig gehouden worden. Binnen 1 week na zaaien zijn de mosterd kiemgroenten te oogsten als micro leaves. Binnen 4 weken na het zaaien kunnen de kiemgroenten gebruikt worden als baby leaves. Pittig blad dat heerlijk smaakt in salades.
Bloedzuring kiemgroenten
Bloedzuring is een opvallende kiemgroente. Het blad is groen, maar de stengel en bladnerven zijn rood. Dit maakt deze micro green tot een echte eyecatcher. Niet alleen in een pot, maar zeker ook op een bord. Vaak wordt bloedzuring kiemgroente gecombineerd met ei-, kaas- en visgerechten. De lichtzure smaak geeft deze gerechten net iets meer smaak. Wordt gezaaid op grond, waarna de zaden licht bedekt worden. Vochtig houden. Oogstbaar na ongeveer 3 weken.
Boerenkool kiemgroenten
Boerenkool kiemgroenten vallen onder de noemer baby leaves. Deze micro greens groeien razendsnel en zijn al binnen 1 week na het zaaien te oogsten. Het botermalse blad is ideaal voor het maken van smoothies. Boerenkool micro greens worden op grond gezaaid. Slechts heel licht bedekken met een beetje aarde en vervolgens goed vochtig houden is voldoende om binnen 7 dagen te kunnen genieten van dit super food.
Radijs kiemgroenten
Radijs kiemgroenten hebben net als de volgroeide groenten een pittige smaak en passen daarom zeer goed bij salades. Daarnaast zijn de kiemgroenten ook te gebruiken in Oosterse gerechten, waar ze net voor dat beetje meer pit zorgen. Radijs kiemgroenten zijn binnen 1 week al klaar om geoogst te worden. Voor het zaaien wordt gebruik gemaakt van een pot. De zaden worden op reeds vochtige aarde gezaaid, lichtjes bedekt en vervolgens tot aan de oogst vochtig gehouden.
Sla kiemgroenten
Sla kiemgroenten bestaan uit een mooie selectie van verschillende soorten en vormen, waardoor deze reeds bij het ontkiemen een lust voor het oog zijn. De zaden worden op aarde gestrooid en slechts met een hele dunne laag aarde bedekt. Na het zaaien is het noodzakelijk om de aarde vochtig te houden. Na ongeveer 3 – 4 weken kan de eerste keer geoogst worden. Snij de bladeren net boven het groeipunt af. In veel gevallen groeien de blaadjes nog een keer waardoor een tweede oogst mogelijk wordt.
Snijbiet kiemgroenten
Snijbiet kiemgroenten worden als baby leaves gekweekt. De kiemgroenten zijn dankzij de groene bladeren en rode stelen echte blikvangers. De baby leaves kunnen binnen 4 weken na het zaaien geoogst worden. Voor het zaaien wordt gebruik gemaakt van een pot met daarin aarde. De zaden worden op de goed natgemaakte aarde gestrooid en lichtjes bedekt met grond. Vanaf het moment van zaaien tot aan de oogst de grond vochtig houden.
Tuinkers kiemgroenten
Tuinkers kiemgroenten zijn niet alleen het meest bekend, ze zijn ook nog eens razend populair en kunnen in recordtijd geoogst worden. Vanaf het moment van zaaien tot oogst duurt het slechts 5 dagen. Voor het zaaien van tuinkers kan gebruikt gemaakt worden van verschillende methodes. De meeste mensen gebruiken voor de teelt een kom of schotel met daarop een katoenen doek of watten. Deze moet vochtig gehouden worden tot aan de oogst. Tuinkers behoort tot de micro leaves.
Tatsoi kiemgroenten
Tatsoi is een kiemgroente die zowel als micro leaves en als baby leaves gekweekt kan worden. Als micro leaves zijn de kiemgroenten reeds na 1 week te oogsten. Wordt tatsoi als bebay leaves gekweekt dan moet met de geoogst gewacht worden tot 4 weken na het zaaien. Net als veel kiemgroenten is dit ook een eyecatcher dankzij de lepelvormige bladeren. Deze micro greens heeft een zeer milde smaak en is daarom in tal van gerechten te gebruiken.
Mizuna kiemgroenten
Deze snel groeiende Aziatische kiemgroente is als micro leaves en als baby leaves te kweken. Wordt de voorkeur gegeven aan micro leaves dan kunnen de kiemen binnen 7 dagen na zaaien geoogst worden. Voor het oogsten als baby leaves moet gewacht worden tot 3 – 4 weken na het zaaien. De baby leaves vallen op door de gekartelde rand.
Mizuna kiemgroente heeft een licht milde mosterdsmaak en kan daardoor in verschillende gerechten verwerkt worden als echte smaakmaker.
Peashoots kiemgroenten
Peashoots kiemgroenten hebben een opvallend zoete smaak. Dit zorgt ervoor dat deze kiemgroente heerlijk smaakt in soepen, op sandwiches en ook gebruikt kan worden in salades. Peashoots worden gekweekt als baby leaves die bijzonder snel groeien. De baby leaves zijn reeds 7 dagen na het zaaien oogstbaar. Voor het zaaien wordt gebruik gemaakt van grond. Zaai de zaden hierop, bedek slechts lichtjes met wat aarde en zorg ervoor dat de grond tot aan het moment van oogst goed vochtig gehouden wordt.
Knoflook kiemgroenten
Ideale vervanger voor gewone knoflook, dankzij de milde knoflooksmaak. Kan daardoor in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt worden. Wordt geteeld als sprouts, dat wil zeggen dat de zaden 12 uur geweekt worden in lauw water. Daarna moeten de zaden met schoon water gespoeld worden. Vervolgens de zaden in een bokaal strooien en 2 – 3 keer per dag water geven. De kiemen zullen na ongeveer 3 dagen groeien. Voor het oogsten de kiemzaden goed wassen om het omhulsel te verwijderen.
Broccoli kiemgroenten
Broccoli kiemgroenten hebben een milde broccoli smaak en zijn smakelijke toevoegingen op broodjes en in visgerechten. 10 gram kiemen komt overeen met 500 gram verse broccoli, waardoor het met recht een superfood is. Laat de zaden 4 uurtjes in koud water weken. Daarna de zaden in een zeef doen en spoelen onder stromend water. In een glas strooien en 2 – 3 maal per dag gieten met koud water. Zaden ontkiemen binnen 4 – 6 dagen. Kiemzaden na oogst goed wassen vanwege het achterblijvende omhulsel.
Kiemgroenten zaden zaaien
Afhankelijk van de gekozen kiemgroente moeten de zaden al dan niet geweekt worden voor het
zaaien. De duur van het weken is afhankelijk van de soort. Sommige kiemzaden hoeven slechts 4 uurtjes geweekt te worden, terwijl andere zaden zeker 12 uur geweekt moeten worden. Voor het weken wordt koud of lauw warm water gebruikt. Kiemgroenten worden geoogst als micro leaves of als baby leaves, waardoor de tijd van zaaien tot oogsten nogal uiteen loopt. Sommige kiemgroenten hebben aarde nodig, andere kiemzaden hebben genoeg aan het wisselen van water 2 – 3 keer per dag.
Kiemgroente oogsten
Wanneer kiemgroente geoogst wordt is afhankelijk van het feit of de zaden als micro leaves of als baby leaves gekweekt worden. Dit verschilt bovendien van soort tot soort. Niet elke kiemgroente kan als micro leaves en baby leaves gekweekt worden. Voor sommige kiemzaden geldt dat deze naar eigen inzicht geoogst kunnen worden. Afhankelijk van hoe de zaden gezaaid worden kunnen deze in zijn geheel of zonder wortels geoogst worden. De oogsttijd varieert van 5 dagen tot 4 weken.
Kiemzaden kweekset
Kiemgroenten zijn hartstikke makkelijk te zaaien. Voor het zaaien kunnen huis-, tuin- en keukenspullen gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook in de winkel diverse sets verkrijgbaar die geschikt zijn voor het zaaien van kiemgroenten. Vaak gaat het daarbij om glazen die voorzien zijn van een deksel met gaas. Dit vergemakkelijkt het afgieten van het water. Met een beetje inventiviteit kunnen echter ook gewone keukenspullen gebruikt worden. Denk daarbij aan een onderzetter of een (on)diep bord waarop een laag watten gelegd wordt. Ook een gesteriliseerd glas waarin eerst groenten zaten met daarover heen een gaasdoekje kan gebruikt worden voor de kweek van kiemzaden.
Kiemzaden voor vogels
Kiemzaden zijn niet alleen gezond voor mensen, maar ook voor dieren, vooral voor vogels. Voor vogels zijn diverse soorten kiemzaden geschikt. Denk daarbij aan slazaad, hennepzaad, klaverzaad en ook zoetraapzaad. De zaden worden afhankelijk van de soort 18 – 20 uur geweekt in een schone bak met ruim water. Vervolgens moeten de zaden afgespoeld worden. Hierna goed uit laten lekken. De zaden op kamertemperatuur laten staan. Let op: de zaden mogen niet in de volle zon staan. Eventueel afdekken met een doek. Het afspoelen moet vervolgens om de 3 uur gebeuren om gistvorming te voorkomen. Als de kiemen 1 – 2 mm groot zijn kunnen deze aan de vogel gevoerd worden.
Hoe gezond zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn eigenlijk een zeer compacte versie van de volgroeide groente en zitten daarom bomvol vitamines, mineralen en enzymen. Voor enzymen geldt dat kiemgroenten 10 tot 100 keer meer enzymen bevatten dan de volgroeide groenten. Met slechts 10 gram kiemgroenten kan de dagelijkse behoefte aan bepaalde vitamines ruimschoots gedekt worden, zonder daarvoor een heel bord groenten naar binnen te hoeven werken. Dit heeft te maken met het feit dat de zaden ontkiemt zijn en niet meer droog. Tijdens het ontkiemen vindt een proces plaats waardoor het aanwezige zetmeel omgevormd wordt tot vitamines, mineralen, vezels en eiwitten.
Hoe eet je kiemgroente?
Kiemgroente kan op verschillende manieren gegeten worden. De meest ideale manier om micro greens te eten is door deze rauw te verwerken in gerechten. Kiemgroente kan bijvoorbeeld gebruikt worden als smaakmaker en extra toevoeging op broodjes en sandwiches. Daarnaast smaken veel kiemgroenten ook heerlijk in salades. Ten slotte kunnen de kiemgroenten ook rauw gebruikt worden als garnering voor de meest uiteenlopende warme gerechten zoals soep. Voor sommige micro greens geldt dat deze gewoon in warme gerechten zelf verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld als vervanging van een bepaald kruid.
Hoeveel kiemgroente per dag?
De hoeveelheid kiemgroente die per dag gegeten kan worden verschilt hemelsbreed van de hoeveelheid groente die per dag gegeten moet worden om aan de benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen te komen. Hoeveel kiemgroenten per dag gegeten kunnen worden hangt af van de soort. Van taugé kan bijvoorbeeld veel meer gegeten worden dan van broccoli kiemzaden. Van broccoli kiemgroenten is 10 gram al voldoende om aan dezelfde hoeveelheid gezonde stoffen te komen als 500 gram verse broccoli. Daarnaast is de hoeveelheid ook afhankelijk van de smaak die aan een gerecht gegeven moet worden. In de meeste gevallen zal een aantal gram per dag voldoende zijn, zowel voor de smaak als de benodigde hoeveelheid vitamines.
Moet je kiemgroenten wassen?
Kiemgroenten hoeven niet altijd gewassen te worden. In principe worden de micro greens in een steriele omgeving gekweekt en de groenten worden in sommige gevallen ook 2 – 3 keer per dag gespoeld met schoon water. Soms blijven echter omhulsels achter die niet eetbaar zijn. Dan is het wel nodig om de kiemgroenten te wassen.
Youtube filmpjes kweken van kiemgroente
Hieronder zijn nog eens een aantal interessante filmpjes te vinden voor het kweken van kiemgroenten.
Voor meer informatie kun je mailen naar
info@tuindreef.nl