Vergeten groenten hebben al enige jaren hun rentree gemaakt in de Nederlandse keuken. Dat betekent dat er niet alleen in winkels vergeten groenten te vinden zijn, maar ook steeds meer mensen ervoor kiezen om vergeten groente zaden te zaaien. Daardoor ontstaat er niet alleen variatie in de keuken, maar ook in de moestuin. Vergeten groenten zijn over het algemeen niet moeilijk te zaaien en doen het in de moestuin bijzonder goed.
Wat zijn vergeten groente?
Jaren geleden begon ineens de hype van vergeten groenten. Iedereen had het erover en er werd volop mee geëxperimenteerd, zowel in de keuken als in de tuin. Vergeten groenten zijn echter niets anders dan groenten die vroeger algemeen bekend waren en veelvuldig gebruikt werden, maar tegenwoordig op de achtergrond zijn geraakt. Dit terwijl de groenten niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens makkelijk zelf te kweken. Daarnaast valt onder de term vergeten groenten ook groenten die inmiddels vervangen zijn door doorgekweekte rassen die veelal een betere opbrengst hebben. Onder de noemer van vergeten groente vallen onder andere postelein, pastinaak, koolrabi, koolraap en schorseneren.
Vergeten groenten lijst
Er vallen best veel groenten onder de lijst vergeten groenten. Hieronder is een verkorte lijst van de meest bekende vergeten groente zaden:
Snijbiet zaden(groen en wit)
Snijbieten vallen onder de vergeten groenten. Er zijn twee variëteiten verkrijgbaar: de witte en groene. De smaak is fris en in de keuken zijn snijbieten vergelijkbaar met spinazie. Van de plant worden de lange frisgroene (of witte) bladeren gegeten. Omdat de bladeren jong geoogst worden, kan er een aantal keren geoogst worden per plant. Regelmatig zaaien vanaf maart – augustus met een onderlinge afstand van 5 cm. Bij voorkeur in regels zaaien (25 cm afstand). Grond goed vochtig houden. Oogst vanaf mei tot oktober.
Postelein zaden
Postelein heeft een ietwat friszure en zoute smaak en kan zowel rauw in een salade of stamppot alsook gekookt gegeten worden. Postelein vraagt redelijk veel warmte en wordt daardoor bij voorkeur onder glas gekweekt. Zaaien vanaf maart tot half mei onder glas of vanaf half mei tot half augustus direct in de volle grond. Na het zaaien in de volle grond afdekken met een vochtige zak of doek. Doek na het ontkiemen verwijderen. Planten worden 25 – 30 cm hoog. Oogstbaar 3 – 6 weken na het zaaien.
Raapsteel zaden
Raapstelen, in de volksmond bekent als kelen behoren eveneens tot de vergeten groenten. Raapstelen kunnen perfect in de eigen tuin gekweekt worden. De smaak is fris met een beetje bitter. Ideaal om rauw of gekookt te gebruiken in de keuken. Raapstelen worden vanaf half februari tot eind maart binnen onder glas voorgezaaid. Vervolgens kunnen ze tot september buiten in de volle grond geplant/gezaaid worden. Zaaien in regels of breedwerpig. Na ongeveer 4 – 5 weken oogstbaar.
Koolraap zaden
De koolraap ook wel bekend als Engelse Gele Roodkop is een winterse groente die een beetje zoetachtig smaakt. Makkelijk te verwerken tot puree of gezonde frites. Koolraap kan perfect in de eigen moestuin gekweekt worden. De zaden worden vanaf eind april tot begin juni in de volle grond gezaaid. Na ongeveer 5 – 6 weken uitplanten en eventueel uitdunnen. De knollen worden ongeveer 1,5 kilo per stuk en zijn afhankelijk van de zaaitijd in oktober of november klaar om geoogst te worden.
Koolrabi zaden
Koolrabi maakt eveneens deel uit van vergeten groenten en dat is jammer, aangezien koolrabi bijzonder veelzijdig is. In de keuken kan koolrabi niet alleen rauw gebruikt worden, maar ook gestoofd, gekookt en gefrituurd. Koolrabi heeft een ietwat fris pittige smaak. Van de plant worden de bovengrondse knol en de balderen gebruikt. Voor teelt in de eigen tuin kan koolrabi het beste gecombineerd worden met de teelt van venkel en/of sla. Koolrabi kan vanaf begin maart tot ongeveer half april onder glas voorgezaaid worden. Vanaf half april is zaaien op een zaaibed in de volle grond mogelijk. Uitplanten na 5 – 6 weken. Als de knollen 7 – 10 cm dik zijn kunnen deze geoogst worden.
Pastinaak zaden
Pastinaak smaakt ietwat zoet en kruidig, vergelijkbaar met wortel en knolselderij. De vergeten groente is helemaal terug van weggeweest en steeds meer mensen ontdekken deze heerlijke smaakmaker, die vooral veelvuldig verwerkt wordt in soepen. Pastinaak of Pinksternakel kan perfect zelf geteeld worden. De pastinaak zaden worden vanaf begin april tot eind mei direct in de volle grond gezaaid. Bij voorkeur zaaien in regels, na opkomst eventueel uitdunnen. Pastinaken kunnen pas 24 – 25 weken na zaaien geoogst worden. Oogst begint in september tot diep in de winter.
Biet of kroot zaden(platrond en halflang)
Bieten staan ook wel bekend als kroten en zijn verkrijgbaar als platronde of halflange soort. De smaak van bieten is aards en licht zoet. Bieten kunnen zowel in een salade als gekookt in diverse gerechten verwerkt worden. Voor het telen van bieten verdient het aanbeveling om deze te telen in combinatie met bonenkruid voor een goede balans in de tuin. Bieten zaden worden vanaf half april tot half juli direct in de volle grond in regels gezaaid. Na opkomst kunnen de jonge planten eventueel uitgedund worden. Afhankelijk van de zaaiperiode kunnen de eerste bieten al in juli geoogst worden. Bieten zijn oogstrijp als ze een kwart boven de grond uitsteken.
Schorseneren zaden
Schorseneren lijken geschild nog het meest op asperges en hebben een nootachtige, romige en zachte smaak. De groente is redelijk bewerkelijk in de keuken, maar zeker een goede aanvulling als wintergroente. Schorseneren kunnen vanaf half maart tot half mei direct in de volle grond in regels gezaaid worden. Om optimaal te kunnen groeien is er zanderige en in de diepte losgegraven grond nodig. De groeiperiode is lang en schorseneren kunnen pas vanaf oktober tot diep in de winter geoogst worden.
Vergeten groenten voor in de moestuin
Vergeten groenten kunnen perfect gezaaid worden in de moestuin. Deze zorgen voor afwisseling in de teelt en variatie in de keuken. De meeste vergeten groenten worden in maart/april gezaaid, veelal eerst onder glas, deels ook direct in de volle grond. Door vergeten groenten in eigen tuin te kweken, blijven de groenten bestaan en kunnen veel mensen er kennis mee maken.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke vergeten groenten zaden en andere groentezaden je in die maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Vergeten groenten zaden bestellen
Vergeten groenten ten zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!