Kruizemunt (mentha spicata) zaden
Kruizemunt staat ook wel bekend als groene munt en is een meerjarige plant die opvalt door de gekreukelde bladeren. De bladeren kunnen gebruikt worden in de keuken en geven extra smaak aan bepaalde gerechten. Van de bladeren kan ook thee gezet worden, die dankzij het hoge gehalte vitamine A en C bijzonder gezond is. Bloeit de plant, dan trekken de roze/paarse bloemen bijen en vlinders naar de tuin. De plant kan gemakkelijk woekeren. Dit kan voorkomen worden door de plant in een emmer zonder bodem te planten. Hierdoor wordt de groei van wortelstokken beperkt.
Munt (Kruizemunt) zaden zaaien
Kruizemunt kan in maart en april onder glas gezaaid worden. Vanaf april tot juni kan ook direct in de volle grond gezaaid worden. Zaaidiepte is 0,5 tot 1 cm. Het ontkiemen duurt ongeveer 21 dagen bij een temperatuur van 20°C. De zaden moeten in een ietwat vochtige grond gezaaid worden. Kruizemunt kan in de volle zon en halfschaduw geplant worden.
Zaaikalender Kruizemunt zaden
Zaaikalender |
Toelichting |
Zaaien onder glas |
maart - april |
Zaaien in volle grond |
april - juni |
Oosttijd / bloeitijd |
juli - september |
Kiemtijd |
21 dagen |
Zaaitemperatuur |
20°C |
Bekijk ook ons overzicht van de
zaaikalender per maand.
Kenmerken van de Kruizemunt zaden
Kruizemunt vs Marokkaanse munt
Zowel kruizemunt als
Marokkaanse munt worden gebruikt om thee te trekken. Het verschil tussen beide planten zit hem vooral in de kleur: kruizemunt is donkergroen, terwijl Marokkaanse munt veel lichter is. Daarnaast zijn de bloemen van Marokkaanse munt wit, terwijl kruizemunt bloemen paars/roze zijn. De bladeren van kruizemunt zijn bovendien gladder. De verwarring tussen beide soorten ontstaat vooral omdat alles onder de noemer munt gegooid wordt.
Kruizemunt in de moestuin
Kruizemunt kan prima in de moestuin geplant worden. Om te voorkomen dat de plant gaat woekeren moet er een emmer zonder bodem ingegraven worden. Eenmaal geplant kan meerdere jaren achter elkaar genoten worden van de oogst van de bladeren van de kruizemunt.
Kruidenzaden
Kruizemunt valt onder
kruidenzaden, waaronder ook
anijs,
kamille en
basilicum vallen. Al deze kruiden doen het goed in de moestuin en worden veelvuldig gebruikt in de keuken. Van sommige worden theesoorten gemaakt, andere voegen net dat beetje extra aroma aan allerlei gerechten toe.
Thee en de medische werking
Kruizemunt heeft talloze medicinale eigenschappen. Thee gemaakt van kruizemunt helpt onder andere bij maag- en darmproblemen. Daarnaast heeft
munt ook antivirale en antibacteriële eigenschappen.
Gebruik tijdens de zwangerschap
Thee gemaakt van kruizemunt is niet altijd aan te raden tijdens de zwangerschap. Het stimuleert namelijk de spijsvertering waardoor diaree kan ontstaan en brandend maagzuur.
Tips en weetjes
- - Hoog gehalte vitamine A en C
- - Woekert snel en makkelijk
- - Makkelijk in de moestuin te zaaien
- - Heerlijk geurend kruid
- - Vers en gedroogd te gebruiken in de keuken
- - Bloemen trekken vlinders en bijen aan
- - Gebruik van thee matigen tijdens zwangerschap en borstvoeding
- - Houdt plaagdieren op afstand
- - Is geschikt om etherische olie van te maken (onder andere te gebruiken bij hoofdpijn, misselijkheid enzovoorts)
Andere munt zaden
Naast kruizemunt zijn er verschillende andere munt zaden die het goed doen in de moestuin. Bijzonder geliefd zijn de
pepermunt zaden. Pepermunt heeft een zeer frisse smaak en doet het ook heel goed als thee.
Zakelijk / 50> zakjes (grootverpakking)
Wat is er mooier dan een relatiegeschenk uit te delen dat meer kleur in iemands tuin brengt? Bovendien worden mensen telkens aan het bedrijf of persoon herinnert op het moment dat ze de tuin inlopen waar de bloemen in bloei staan. Op de zakelijke pagina is er volop keuze uit allerlei zakjes zaden van biologische bijen- en vlindermengsels tot vergeet-me-nietjes. In sommige gevallen is het mogelijk om de zakjes te voorzien van eigen logo om het nog persoonlijker te maken. Bedrijven profiteren natuurlijk van extra kortingen, afhankelijk van de afname en de gekozen zaden. Informeer altijd naar de korting, voorraad en levertijd. Op grootverpakking zit doorgaans een langere levertijd (vaak 3 tot 5 werkdagen). Betalen op rekening is mogelijk. Lees meer over
zakelijk en grootverpakkingen.