Selderij is onder te verdelen in knolselderij, bladselderij en bleekselderij. Alle soorten zijn makkelijk zelf te telen in de eigen moestuin. Van de plant kunnen maandenlang blaadjes geoogst worden.
Selderij in de moestuin
Selderij (Apium Graveolen) ook wel bekend als snijselderij of bosselderij, maakt deel uit van de schermbloemenfamilie. Het is een
tweejarige plant. Grofweg kunnen er drie soorten onderscheiden worden: bladselderij, knolselderij en bleekselderij.
Bladselderij heeft veel weg van peterselie, alleen zijn de bladeren glad. De bladeren hebben een zeer sterke smaak. Knolselderij is vooral bekend vanwege het gebruik in snert. Behalve de knol kunnen ook de bladeren gebruikt worden, alhoewel deze geen uitgesproken selderij smaak hebben. Bleekselderij wordt voornamelijk in de Italiaanse keuken gebruikt en valt op door de dikke stengels en bladeren die aan het einde van de stengels groeien.
Als in de lente gezaaid wordt, kan in principe tot de herfst geoogst worden. Zodra een stengel afgebroken of afgesneden wordt, zal zich een nieuw blad gaan vormen. Als de plant in de winter beschermd wordt tegen vorst dan is het zelfs mogelijk om in de winter te oogsten. Om in de winter te kunnen oogsten kan in de late zomer (juli en augustus) gezaaid worden. Laten overwinteren in een kas of koude bak, oogsten in de winter en vroege lente. In het tweede jaar gaat selderij bloeien. Hierdoor neemt niet allen de smaak af, het aantal te oogsten blaadjes zal eveneens sterk afnemen.
Selderij vraagt om een humusrijke en vochthoudende grond. De plant kan in de volle zon geplant worden, maar in de halfschaduw zal de grond minder snel uitdrogen en behouden de blaadjes hun diepgroene kleur. Tussendoor kan wat moestuinvoeding gegeven worden aan selderij. Selderij hoeft niet per se in de volle grond geplant worden. Snijselderij doet het ook goed in potten en kuipen, waardoor het de ideale plant voor een kleine tuin is.
Wanneer en hoe selderij zaden zaaien?
Selderij heeft voor het ontkiemen genoeg aan een temperatuur van 10°C. Afhankelijk van de temperatuur zal het ontkiemen ongeveer 4 – 6 weken duren. In principe kan selderij al vanaf half februari in de koude kas gezaaid worden. Als de zaden in huis
voorgezaaid worden zullen deze sneller ontkiemen. Voor het uitplanten moeten deze dan echter goed afgehard worden. Dit kan afharden kan het beste door de planten gedurende 2 weken overdag buiten te zetten en voor de nacht binnen te halen.
Selderij zaden oogsten
Selderij kan in het eerste jaar geoogst worden, in het tweede jaar zal de plant gaan bloeien met witte schermbloemen. De
tuinzaden kunnen in de late zomer geoogst worden, zodra deze donkergroen of beetje bruin zijn en droog aanvoelen. Houd er rekening mee dat selderij kan kruisen met bleek- en knolselderij.
Biologische bleekselderij zaden (Tall Utah)
Biologische bleekselderij Tall Utah zaden kunnen vanaf februari tot maart onder glas gezaaid worden. In mei en juni uitplanten, waarbij rekening gehouden wordt met een onderlinge afstand van 35 x 35 cm. Vanaf half april kunnen de zaden ook buiten gezaaid worden. Het gaat hierbij om eco-keurmerk zaden.
Zaaikalender
Tuindreef heeft een speciale
zaaikalender gemaakt waarop je precies per maand kunt zien welke Selderij zaden en andere tuinzaden die je in welke maand het best kunt zaaien. Ideaal als je deze maand nog wilt beginnen met het zaaien!
Selderij zaden bestellen
Selderij zaden bestellen is heel eenvoudig bij Tuindreef. Kies de gewenste tuinzaden uit en plaats deze in het winkelwagentje. Je bestelling wordt binnen 24 verstuurd en geleverd als reguliere brievenbuspost. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven en het pakketje ook niet op te halen bij het postkantoor.
Heb je vragen over onze tuinzaden of over je bestelling? Stuur dan een mail naar
info@tuindreef.nl. Je krijgt binnen 24 uur reactie. Bekijk ook de andere
groentezaden,
bloemzaden en
kruidenzaden van Tuindreef. Wij wensen je veel plezier tijdens het tuinieren!